Bolhairtás


Hazánkban számos bolhafaj fordul elő, ezek közül közegészségügyi jelentősége az emberbolhának (Pulex irritans), a macskabolhának (Ctenocephalides felis) és a kutyabolhának (Ctenocephalides canis) van. Az említett kártevők nem ragaszkodnak egy fajhoz, hanem más fajhoz tartozó gazdából is szívhatnak vért (pl. kutya- vagy macskabolha az emberből). Bolhák jelenlétekor a legtöbb esetben valamilyen házi kedvenc (általában kutya vagy macska) tehető felelőssé a behurcolásért. Ritkábban, de előfordul, hogy egy bolhával fertőzött személy hozza haza valamilyen fertőzött helyről (pl. munkahely, tömegközlekedési eszköz, stb.).

 

A bolhaairtás folyamata

A bolhák életmódja

Gyakran feltett kérdések

Mit tegyek és mit ne tegyek?

A bolhák behurcolásának megelőzése

 

I. A bolhairtás folyamata

Célja a teljes bolhamentesség elérése! A módszer a szituációtól, illetve a fertőzött terület típusától függ. A bolhairtást alapos takarításnak kell megelőznie, hogy az irtás a kellő eredménnyel járjon. Lakásban az első lépésben a teljes padlózat és a falak 1 méteres magasságáig történő vegyszeres permetezését végezzük. A második lépésben a már bepermetezett helyiségekben ködgenerátor segítségével ködképzés történik. Ez utóbbi tevékenységet már teljes védőfelszerelésben (overál, gázálarc) végezzük, ennek értelmében ekkor már csak a szakember tartózkodhat az ingatlanban. Gondoskodni kell a nyílászárók zárt állapotáról, hogy a köd sokáig megmaradjon a szobákban. A ködképzést követően megtörténik a lakás bezárása, ahová 4 órán keresztül nem szabad belépni. Ezt követően legalább 1 óra szellőztetés szükséges (lehetőleg kereszthuzattal). Az általunk használt vegyszerek (permetezőszer, ködképző anyag) szelektívek, az emberre szinte teljesen ártalmatlanok, azonban a ködképző anyag irritál, ezért szükséges a pár órás távollét.

Pincékben, tárolókban általában porozást alkalmazunk, amely rendkívűl hatékony, gyors és megbízható módszer a bolhák ellen. Ilyenkor egy speciális porozógép segítségével teljesen összefüggő, vékony porréteget létesítünk a padozaton. Az általunk használt por nem veszélyezteti sem az ember, sem a háziállatok egészségét. A porozást követően 1 órával (a szálló por teljes leülepedése után) a kezelt helyiség már igénybe vehető.

II. A bolhák életmódja

A bolha 2-4 mm hosszú, sötétvörös színű, kétoldalról lapított, szárnytalan rovar. Lábai erős karmokban végződnek, akár 5-10 cm magasra és 10-30 cm távolságra képes elugrani.

Teste a vérszíváshoz alkalmazkodott, kiálló részek nincsenek rajta, tehát alakja igen alkalmas a szőrben, ruházatban való gyors előre haladásra és tartózkodásra.

Teljes átalakulással fejlődik. A nőstény bolha a szabad szemmel alig látható petéit elhullajtja, amelyek ragadós felszínük miatt a padozat porába, parkettarésekbe tapadnak. A petéből kikelő szőrös testű lárvák még nem szívnak vért, a porban található szerves hulladékból, anyjuk ürülékéből élnek. Fejlődési idejük nyáron 30-45 nap, télen azonban 6 hónap is lehet. Három vedlés után bebábozódnak, majd a bábból kikelő rovar egyből vérszívással kezd el táplálkozni.

Legkedvezőbb számára a 18-20 fokos hőmérséklet és a 70-80%-os relatív páratartalom. Mivel életét rendszerint optimális körülmények közt éli, évszaktól függetlenül jelentősen elszaporodhat. Melegben igen élénk, hidegben azonban lelassul.

Fénykerülő, általában a padozaton szalad és ugrál, így éri el áldozatát. A kifejlett bolha csak vérrel táplálkozik. A vérrel azonban pazarol, mielőtt megtölti gyomrát, egész bélrendszerét átmossa vele, ezért láthatóak bolhacsípés után a fehérneműn friss vérfoltok. Általában több helyen is megszúrja áldozatát egy táplálkozás alkalmával. Vérszívása 1 perctől 2,5 óráig is eltarthat. Többnyire a lágyék és deréktájékon, lábon szív vért. Táplálkozás után elhagyja áldozatát és védett, sötét helyen (pl. ágynemű között, levetett ruhában, szőnyegen, padlón, bútorok mögött, stb.) tartózkodik. Táplálék nélkül szárazabb helyeken 1-3 hónapig, árnyékos, nyirkos helyen (pl. pince) akár másfél évig(!) marad életben. Üres épületben sokáig vár a gazdaszervezet visszatérésére.

Elsősorban passzív úton terjed, az elbolhásodott helyről elsősorban állatok (főleg kutya, macska), illetve maga az ember hurcolja be a lakásba. Egyik emberről a másikra közvetlenül át is ugorhat, továbbá egyik helyiségből a másikba át is vándorol. Hosszabb ideig takarítatlan lakásban, ólban, istállóban található szerves anyagban hihetetlen mértékben elszaporodhat.

III. Gyakran feltett kérdések

"A kártevőirtó szakemberek által használt irtószerek emberekre is veszélyesek?"

Napjainkban már a legmodernebb irtószerek állnak rendelekzésünkre, amelyek szelektívek. A rovarokra nézve erősen mérgező hatásuak, emberek és egyéb emlősökre nézve azonban sokkal kevésbé jelentenek veszélyt. Természetesen el kell kerülni az irtószer szembe jutását és lenyelését. Ennek kockázata azonban nagyon csekély.

"Terjesztenek valamilyen betegséget a bolhák?"

Sajnos igen. Az emberbolha és a kutyabolha az uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum) köztigazdája, amely elsősorban a kutya élősködője, időnként azonban emberben is megtelelpedhet. A bolhák emellett szerepet játszhatnak a salmonellosis terjesztésében is. Legnagyobb közegészségügyi jelentősége a trópusi patkánybolhának (Xenopsylla cheopis) van, amely a pestis terjesztésében kiemelkedő szereppel rendelkezik. Ez utóbbi faj Magyarországon nem fordul elő.

"Már sokféle háztartási irtószerrel próbálkoztam, de sikertelenül. Kiirtható egyáltalán a bolha?"

Amennyiben a bolhák már elszaporodtak a lakásban, a háztartási irtószerek nem fognak kellő segítséget nyújtani, szükség van a szakember segítségére. Az említett módszerek (permetezés, ködképzés) kombinációjával rendszerint már egy kezelés elegendő a teljes kiirtásukhoz.

"Az irtószerek a bolhák petéit is elpusztítják?"

A peték ellenállóbbak az irtószerekkel szemben, mint a kifejlett alakok. Az általunk használt irtószerek azonban - szemben a boltokban kapható háztartási irtószerekkel - tartós hatással rendelkeznek, így a peterakást követően 2-12 napon belül kikelő lárvák a már korábban kijuttatott, de még mindig hatékony méregmezővel találkoznak. Ezzel magyarázható, hogy általában egy kezelés is elegendő a probléma megoldásához (a kezelést követő 2 héten át azonban nem szabad vizes felmosást végezni a kezelt felületeken).

IV. Mit tegyek és mit ne tegyek?

A legfontosabb a kutyák és macskák folyamatos védelme a bolhák ellen. Erre számos készítmény alkalmas, legtöbbjüket a kiskereskedelemben is kapni lehet. A legjobb hatásúak az ún. spot on készítmények, amelyeket az állatok nyaki tájékán a bőrre (nem a szőrzetre!) kell csepegtetni (pl. Frontline). Ezek pár hónapos védelmet biztosítanak a bolhák ellen. Érdemes állatainkat egész évben folyamatosan védeni.

Bolhásság esetén a háziállataink kezelése az elsődleges teendő. Ehhez szükség esetén állatorvosi segítség is szóba jöhet. Ezzel egyidőben fontos az állatok fekhelyének, alomnak a kezelése (mosás legalább 60 fokon, porozás, elégetés). A bolhákkal fertőződött almot, fekhelyet csak bolhátlanítás után dobjuk a szemétbe, amennyiben mindenképpen el akarjuk távolítani. A lakókörnyezet bolhátlanítása szakember feladata.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy kiterjedt bolhásság esetén nincs értelme háztartási módszerekkel próbálkozni, mert ezek rendszerint nem vezetnek eredményre és idővel drágább megoldás, mint szakember segítségét kérni, aki akár egy kezeléssel gyorsan véget vethet a fertőzöttségnek.

V. A bolhák behurcolásának megelőzése

A háziállataink folyamatos védelmével a bolhásság a legtöbb esetben elkerülhető. A pincében tárolt tárgyak (pl. régi bútorok, szőnyegek, stb.) lakásba történő behozatalával körültekintően kell bánni, mivel gyakran bolhákat rejtenek magukban. Ennek oka a pincékbe gyakran bejutó kóbor macskák bolhássága.

Lehetőség szerint el kell kerülni a bolhákkal fertőzött helyek látogatását.

Gondoskodni kell a kóbor állatok pincékbe való bejutásának megakadályozásáról (nyílászárók beüvegezése, berácsozása.