Csótányirtás


A csótányok a leggyakoribb kártevőink. Elsősorban panelházakban, irodaépületekben, kórházakban kell számolnunk megjelenésükkel. Kedvező körülmények között gyorsan és nagy számban képesek elszaporodni. Magyarországon a meleg égövről származó német csótány (Blattella germanica) és a konyhai csótány (Blatta orientalis) fordul elő. Előbbi sárgásbarna, 10-15 mm nagyságú, míg az utóbbi feketésbarna, 17-30 mm hosszú.

 

A csótányirtás folyamata

A csótányok életmódjaA kép megtekintéseA kép megtekintése

Gyakran feltett kérdések

Mit tegyek és mit ne tegyek?

A csótányok elszaporodásának megelőzése

                                                                                                                             Német cs.      Konyhai cs.

I. A csótányirtás folyamata

A kereskedelemben sokféle csótányirtószer kapható. Tudnunk kell azonban, hogy a lakossági termékek (rovarirtó permet, felületkezelő aeroszol, porozószer, ragasztós csótánycsapda) rendszerint nem nyújtanak kellő mértékű védelmet a betolakodókkal szemben. A csapdák nagy fertőzöttség felszámolására nem elégségesek, az aeroszolok pedig sokszor nem elég hatékonyak, emellett hatástartósságuk sem elég jó (hamar hatásukat vesztik). Ezekkel az irtószerekkel inkább a csótányok megtelepedését és nagyobb mérvű elszaporodását előzhetjük meg, de teljes kiirtásukhoz érdemes szakember segítségét igénybe venni. Amennyiben mégis saját erőből szeretné megoldani a problémát, cégünk számos irtószerrel tud az Ön segítségére sietni.

A professzionális módszerek szintén sokfélék: tartós méregmező létesítése érintőmérgekkel permetezés során, gyomormérgek használata gélkihelyezéssel, füstképzés, ULV vagy hidegköd eljárás kiűzés céljából. Ezen módszereket természetesen kombinálni is lehet a hatékonyság javítása érdekében. A szakember feladat kiválasztani a megfelelő módszert vagy módszereket. Cégünk a legmodernebb módszereket veti be minden esetben (pl. színtelen és szagtalan permetezőszerek használata).

II. A csótányok életmódja

A német csótány 0,5-1 év alatt, míg a konyhai csótány 1-3 év alatt fejlődik ki teljesen, s válik ivaréretté. Szinte állandóan táplálék után kutatnak. Mindenevők, a növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradhatnak. Folyadékigényük azonban nagy, víz hiányában napokon belül elpusztulnak. Melegigényesek (25-30 fok), a fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak.

A német csótány a helyiségen belül mindenütt előfordulhat, de főleg a magasabb helyeket (falak, mennyezet, polcok) kedveli, míg a konyhai csótány inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik. Épületen belül terjedésük döntően aktív módon történik, amikor a kártevők főként a csővezetékek mentén vándorolnak. A táv- és a központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz.

III. Gyakran feltett kérdések

"A kártevőirtó szakemberek által használt irtószerek emberekre is veszélyesek?"

Napjainkban már a legmodernebb irtószerek állnak rendelekzésünkre, amelyek szelektívek. A rovarokra nézve erősen mérgező hatásuak, emberek és egyéb emlősökre nézve azonban sokkal kevésbé jelentenek veszélyt. Természetesen el kell kerülni az irtószer szembe jutását és lenyelését. Ennek kockázata azonban nagyon csekély.

"Már nagyon régóta vannak csótányaink. Mindent megpróbáltunk már. Kiirtható egyáltalán?"

Kétségtelen, hogy a csótányok elleni védekezés időnként még a gyakorlott szakembert is komoly próba elé állítja. A megfelelő irtószer és megfelelő dózis használatával, az irtószerek rotációjával azonban sikerrel vehetjük fel a küzdelmet a csótányok ellen. Tény, hogy a legnagyobb hatékonyságot az egész épületre kiterjesztett, egyidejű csótányirtással érhetjük el. Amennyiben ugyanis a szomszédban túlélő csótányok maradnak, azok a későbbiekben újból megtelepedhetnek a már kezelt területeken is.

"Terjesztenek valamilyen betegséget a csótányok?"

Sajnos igen. Mivel a csótányok szerves hulladékokon élnek, testfelületük igen szennyezett különféle kórokozókkal. Ezekkel az élelmiszereinket fertőzhetik, melyek elfogyasztásától az egészséges ember megbetegedhet, ezáltal gyomor- és béltünetekkel járó, úgynevezett enterális fertőzés alakulhat ki.

"Rengeteg csótányt láttam a konyhában és a fürdőszobában. Másutt is kell permetezni?"

A csótányok elsősorban a nedvesebb és párásabb helyeken fordulnak elő, ahol elegendő táplálék és víz áll rendelkezésükre. A szobákba ritkán vándorolnak, nagyobb fertőzés esetén azonban már ott is megjelennek. Ilyenkor ezekre a helyiségekre is ki kell terjeszteni a kártevőirtást.

IV. Mit tegyek és mit ne tegyek?

Csótányok okozta fertőzés megállapításakor különösen fontos az élelmiszerek elzárása, ezáltal azok fertőződésének elkerülése. Sose hagyjunk elöl csomagolatlan élelmiszert, mert a csótányok igen kifinomult szaglással rendelkeznek és pillanatokon belül megjelennek.

Haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot szakemberrel, mivel a gyors beavatkozás hiányában a csótányok gyorsan elszaporodnak.

V. A csótányok elszaporodásának megelőzése

Étkezés után mindig azonnal mosogassuk el a tányérokat, edényeket, ne hagyjuk elöl a konyhai maradékot.

Vásároljunk ragasztós csótánycsapdákat, s helyezzük el őket a konyhában és a fürdőszobában. Ezek az egyszerű, de hatékony eszközök gyorsan jelzik, ha csótányok telepedtek meg az otthonunkban. Ne felejtsük el naponta ellenőrizni a csapdákat.