Hangyairtás


A különböző fajokba sorolható hangyák gyakori vendégeink. Magyarországon az ember környezetében a legnagyobb gondot a fáraóhangya (Monomorium pharaonis), a házi hangya (Lasius emarginatus), a kis fekete hangya (Lasius niger) és a gyepi hangya (Tetramorium caespitum) okozza.

 

A hangyairtás folyamata

A hangyák életmódja

Gyakran feltett kérdések

Mit tegyek és mit ne tegyek?

A hangyák megtelepedésének megelőzése

 

I. A hangyairtás folyamata

A hangyák irtására számos módszer áll rendelkezésünkre (permetezés, mérgezett csalétkek használata, porozás). Előbbi a szakemberek által használt rovarirtó koncentrátumok segítségével történik felületkezelés (célzott sávpermetezés) során (tartós méregmező létesítése). Az általunk használt irtószerek akár hetekig, hónapokig tartó hatást biztosítanak. A kezelt felületek felmosását azonban ebben az időszakban kerülni kell! Az általunk használt irtószerek szelektívek, biztonságosan használhatóak emberi környezetben. Foltot nem hagynak és szinte teljesen szagtalanok. A mérgezett csalétkek használata is hatékony általában, de az eredmény sokkal lassabban érzékelhető. A csalétek állomásban elhelyezett irtószert a hangyák behordják a bolyba, ez lassan a boly pusztulásához vezet. A szabadban végzett (pl. házak lábazata, járda) hangyairtást speciális porozógép segítségével végezzük. Az általunk alkalmazott por kiválóan működik a hangyák ellen, azonban emberre és a házi kedvencekre szinte teljesen ártalmatlan, ezáltal biztonsággal alkalmazható.

II. A hangyák életmódja

Fáraóhangya

A nőstény (királynő, anya) 3,5-5 mm hosszú. Szárnyai vannak, amelyeket idővel elveszít. A hímek és a dolgozók kisebbek. Leggyakrabban az utóbbiakkal találkozunk, amelyek 2-2,5 mm hosszúak, vékony testalkatúak és vörössessárga színűek. A többi hangyafajhoz képest jóval lassúbb mozgásúak, erről könnyen felismerhetőek.

Az anya életében több száz petét rak le, amelyből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki. A lárvák fejlődéséhez a 26 fokos hőmérséklet és a 80%-os relatív páratartalom az optimális. A teljes kifejlődés mintegy 35-42 napot igényel.

Más fajoktól eltérően egy bolyban nem csak egy, hanem számos (akár több száz) királynő is élhet együtt, feladatuk az utódok biztosítása. A hímek szerepe a királynő megtermékenyítése, a dolgozóké pedig a királynő, a hímek táplálása és az ivadékok gondozása. Mindenevők, bármely élelmiszert szívesen fogyasztanak.

A bolyból szerveződnek egy vagy több királynővel az úgynevezett leánykolóniák, amelyek az eredeti bollyal is laza kapcsolatban maradnak.

Kolóniáját az épület falában alakítja ki, küönösen a fűtő- és melegvízhálózat csövei mentén. Esetenként bútorok belsejében vagy sokáig tárolt élelmiszerekben is képződhetnek bolyok. Az épületek belsejébe kizárólag behurcolással kerül, azonban épületen belül a szintek között aktívan vándorolva is elterjedhet.

Egyéb hangyafajok (Házi hangya, Kis fekete hangya, Gyepi hangya)

Gyakori kártevők, főleg kertes házakban találkozunk velük. A különböző fajok egyedei 3-9 mm nagyságúak, elsősorban a szabadban, földbe, korhadt fába, falrepedésekbe épített bolyokban élnek, ahol egy anya és akár több ezer dolgozó található. Mindenevők, de előszeretettel fogyasztják a levéltetvek által kiválasztott ún. mézharmatot. Ebből a célból a lakásban található, levéltetves szobanövényeket is szívesen felkeresik. Emellett azonban szívesen látogatják élelmiszereinket is. Elsősorban tavasszal és kora nyáron (főleg esős időszakban) találkozhatunk velük.

III. Gyakran feltett kérdések

"A kártevőirtó szakemberek által használt irtószerek emberekre is veszélyesek?"

Napjainkban már a legmodernebb irtószerek állnak rendelekzésünkre, amelyek szelektívek. A rovarokra nézve erősen mérgező hatásuak, emberek és egyéb emlősökre nézve azonban sokkal kevésbé jelentenek veszélyt. Természetesen el kell kerülni az irtószer szembe jutását és lenyelését. Ennek kockázata azonban nagyon csekély.

"Terjesztenek valamilyen betegséget a hangyák?"

Jelenleg nem ismerünk olyan betegséget, amelynek terjesztésében az említett hangyafajok egyértelműen szerepet játszanának.

"Szinte minden évben megjelennek nálunk a hangyák. Ki lehet egyáltalán irtani őket?"

A hangyák megjelenésekor érdemes azonnal szakemberhez fordulni segítségért. A gyors, kellő szakértelemmel végzett irtás rendszerint meghozza a kívánt eredményt.

IV. Mit tegyek és mit ne tegyek?

Hangyák jelenlétekor különösen fontos az élelmiszerek elzárása. Sose hagyjunk elöl csomagolatlan élelmiszert, mert a hangyák igen kifinomult szaglással rendelkeznek és pillanatokon belül megjelennek. Különösen az édes, magas cukortartalmú élelmiszereket kedvelik.

Haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot szakemberrel, mivel a gyors beavatkozás hiányában akár komoly hangyainvázióval is számolnunk kell.

V. A hangyák megtelepedésének megelőzése

Étkezés után mindig azonnal mosogassuk el a tányérokat, edényeket, ne hagyjuk elöl a konyhai maradékot. Az élelmiszereket pedig folyamatosan tartsuk elzártan (pl. légmentesen záródó műanyag dobozokban, hűtőszekrényben).